Peste 40 de familii de preoți din județul Iași se află, în aceste zile, la Centrul „Sfântul Daniil Sihastrul” de la poalele Muntelui Ceahlău, cu prilejul Conferinței preoțești dedicate clericilor și familiilor acestora. Întâlnirile sunt prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, oferind participanților ocazia de a dialoga cu ierarhul.
Tema propusă spre dezbatere este: „Preot și preoteasă, pe calea sfințeniei în familie și parohie. «Fiți sfinți, pentru că Eu sunt Sfânt»”. Aceasta a oferit participanților un cadru de discuții privind rolul preotului și al familiei sale în misiunea pastorală din parohie.
Invitatul conferinței de astăzi a fost părintele prof. univ. dr. Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, cunoscut pentru activitatea sa științifică și misionară. Tema abordată a evidențiat provocările contemporane ale vieții și misiunii preoțești, subliniind totodată importanța mărturisirii credinței în familie și în comunitatea parohială.
Am venit cu bucurie și mă simt onorat că Înaltpreasfințitul Părinte Teofan m-a invitat la această întâlnire frumoasă, care a început aseară frumos, iar astăzi a fost un adevărat regal cu slujirea Sfintei Liturghii la Mănăstirea Durău. A început așa de frumos încât sunt copleșit, sunt bucuros și de tema pe care o discutăm, care este „Dobândirea sfințeniei și angajarea, lucrarea preoților și a familiilor preoțești în această direcție. Tema este frumoasă, este foarte largă, generoasă, cu toții suntem învățăcei în privința aceasta, și desigur, mă simt onorat că pot să aduc și eu o contribuție la această lucrare de azi și de mâine. Tinerii preoți, dimpreună cu soțiile și copiii lor, arată frumusețea Ortodoxiei cu cler nu numai hirotonit, ci și căsătorit. Clerul ortodox are un mare sprijin și ajutor prin familia sa. Un preot păstorește și lucrează în parohia sa nu singur, ci împreună cu familia sa, ne-a vorbit părintele profesor.
Întâlnirile sunt organizate de Sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor și oferă clericilor din eparhie prilejul de a împărtăși din experiențele lor cu ceilalți participanți. La finalul conferinței, cei prezenți se împart în diferite echipe de lucru, iar la finalul activităților, vor prezenta în plen concluziile temei.
În fiecare an când ne vedem la Durău, în cadrul Conferințelor preoțești prezidate de Părintele Mitropolit, avem prilejul de a sluji împreună, de a adresa întrebări, de a sta în dialog cu ierarhul. Anul acesta vom discuta despre familia preotului, faptul că familia preotului influențează întreaga parohie. Vom discuta și despre modul cum se înțeleg și cu înțeleg lucrarea preoțească, misiunea pe care o au. Preotul și preoteasa influențează întreaga parohie, copiii sunt influențați. Anul acesta vom vorbi și despre prezență, prezența în viața ta, prezența în fața celuilalt, prezența în fața lui Dumnezeu, prezență care se exersează în mod special în fața Sfintei Liturghii, când preotul se află în fața lui Hristos, din această prezență pe care o învață din relația cu Hristos mergem mai departe. Este o sărbătoare, este un prilej de a sta la discuții, de a împărtăși experiențe, ne-a declarat părintele consilier arhim. Nicodim Petre.
În lunile următoare, reprezentanții Sectorului de Misiune vor mai organiza astfel de întâlniri pentru clericii din eparhie.